Työuupumuksen liikennevalot ‑kyselytyökalu
Kyselytyökalu auttaa johtoa tunnistamaan työyhteisön työssä jaksamisen tilanteen ja kehitystarpeet.
Työuupumuksen liikennevalot työyhteisölle -kyselytyökalulla kartoitetaan työuupumuksen riskiä työyhteisöissä. Työterveyslaitoksen Mielenterveyden työkalupakki -palveluun kuuluva työkalu auttaa johtoa tunnistamaan työuupumusriskin ja yleisyyden sekä tarjoaa kehitysehdotuksia.
Työuupumus eli burnout on seurausta pitkittyneestä työstressistä, jonka tuloksena voimavarat lopulta ehtyvät. Työuupumuksella on kielteisiä seurauksia työhyvinvoinnille, työturvallisuudelle ja terveydelle. Työkyvyn ylläpito ja työuupumuksen ehkäisy ovat parhaimmillaan tiivistä yhteistyötä työntekijöiden ja työnantajan välillä.
Kyselytyökalun avulla voidaan työyhteisön tasolla kartoittaa työuupumuksen oireita, kuten kroonista väsymystä, henkistä etääntymistä sekä kognitiivisten toimintojen ja tunteiden hallinnan häiriöitä. Työkalu koostaa nimettömistä palautteista ryhmätasoisen raportin, jonka lisäksi jokainen vastaaja saa oman henkilökohtaisen palautteensa. Maksuton työkalu sopii käytettäväksi vähintään kymmenen hengen työyhteisöissä.
Työkalun käyttäminen
- Valitse organisaatiostasi vastuuhenkilö, joka luo kyselykutsun työkalulla.
- Lähetä kyselykutsut henkilöstölle. Vastaamiseen kuluu n. 5 minuuttia.
- Jokainen vastaaja saa henkilökohtaisen palautteen tilanteestaan sekä ohjeet mitä tehdä, mikäli työuupumusoireita esiintyy.
- Kun vastaajia on yli kymmenen, työpaikan vastuuhenkilö saa raportin työpaikan tilanteesta sekä ohjeita työuupumisen vähentämiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi.
Ideoita työkalun hyödyntämiseen elokuva- ja tv-alalla
- Kyselyyn on nopea vastata, joten se on helppo aikatauluttaa esimerkiksi osaksi kickoffia.
- Kyselyn voi teettää projektin alussa, aikana ja lopussa, jolloin saadaan ajantasainen kuva työyhteisön muuttuvasta tilanteesta.
- Kyselyyn voidaan luoda erilaisia vastaajaryhmiä, jolloin hieman isommissa työyhteisöissä voidaan kerätä yhdellä kyselyllä tietoa useista eri ryhmistä (minimi 10 henkeä per ryhmä). Näin voidaan vertailla keskenään vaikkapa vakituisen henkilöstön ja kuvausryhmän tai työsuhteisten ja laskuttavien henkilöiden tuloksia.
Kartoitus on tehty – mitä seuraavaksi?
Ideoita toimenpiteistä, joita johto voi tehdä kartoituksen jälkeen
- Kerro henkilöstölle tuloksista ja ota heidät mukaan keskustelemaan mahdollisista ratkaisuista.
- Ota yhteys työterveyshuollon yhteyshenkilöönne, kerro tilanteestanne ja kysy, millaisin keinoin he voisivat tukea työyhteisöänne.
- Tarkista, että työpaikan lakisääteiset dokumentit ja suunnitelmat ovat ajan tasalla ja henkilöstön tiedossa. Tutustu Muistilistaan työnantajan dokumenteista.
Muistilista työnantajan dokumenteista
- Tee testi, joka kertoo, mitkä Työterveyslaitoksen Mielenterveyden työkalupakin työkaluista ja materiaaleista sopivat juuri teidän työyhteisöllenne. Tarjolla on mm. työkaluja työkykyjohtamiseen, palautumiseen, työn muokkaukseen, kuormitus- ja voimavaratekijöiden tunnistamiseen sekä resilienssin vahvistamiseen. Tutustu testiin.
- Harkitse Hyvän mielen työpaikka -merkin hakemista, jonka avulla voitte osoittaa sitoutumisenne mielenterveyden kehittämiseen työpaikallanne. Lue lisää.
Miten voit? -työhyvinvointitesti
Haluatko testata miten itse voit tai haluatko tehdä kartoituksen pienessä työyhteisössä? Tutustu Miten voit? -työhyvinvointitestiin.
Av-alan työhyvinvointitutkimus
Työterveyslaitoksen joulukuussa 2024 valmistunut tutkimus selvitti riippumattomissa tuotantoyhtiöissä työskentelevien ammattilaisten työhyvinvoinnin ja jaksamisen tilaa. Tutkimuksen kehitysehdotuksissa alan toimijoita kehotettiin mm. panostamaan psyykkisen oirehdinnan ennaltaehkäisemiseen ja tunnistamiseen.
Lisää aiheesta verkossa
Lähteet
Mieli ry. (Vierailtu 21.1.2025). Hyvän mielen työpaikka -merkki.
Kustannus Oy Duodecim. (Vierailtu 27.1.2025). Terveyskirjasto: Työuupumus.
Työterveyslaitos. (Vierailtu 21.1.2025) Hyvän mielen työpaikka.
Työturvallisuuskeskus. (Vierailtu 21.1.2025) Hyviä käytäntöjä psykososiaalisesti kuormittavien tilanteiden käsittelyyyn – Työuupumus.