Företagsansvar
Vad är ansvarsfull företagsverksamhet? Varför ska man bry sig om det? Denna informationsartikel ger en översikt över företagsansvar och dess särdrag inom den audiovisuella branschen och behandlar företagsansvarets konsekvenser ur affärsverksamhetens, samhällets och branschens synvinkel.
Företagsansvaret har under de senaste åren blivit en allt viktigare del av framgångsrik affärsverksamhet. Med företagsansvar avses företagets ansvar i fråga om verksamhetens konsekvenser för samhället. Ansvaret grundar sig på den hållbara utvecklingens mål att trygga möjligheterna till ett gott liv för nuvarande och kommande generationer. Ett ansvarsfullt företag överträffar i sin verksamhet de minimikrav som lagstiftningen ställer och agerar enligt sina värderingar i all verksamhet. Kort sagt handlar företagsansvar om att minska de negativa och stärka de positiva konsekvenserna.
Ansvarsfull verksamhet skapar konkurrensfördelar och nya affärsmöjligheter för företag inom alla branscher. Ansvarsfullhet inom den audiovisuella branschen förutsätter att branschens särdrag beaktas till exempel i fråga om arbetets projektartade natur och det mångsidiga verksamhetsfältet. Utifrån Tillväxtavtalet för den audiovisuella branschen siktar Finland på att bli världens mest ansvarsfulla produktionsland för audiovisuellt innehåll och koldioxidneutralt före 2030. Detta ambitiösa mål kräver gedigen kompetens inom ansvarsfullhet och nya verksamhetssätt inom hela branschen.
Företagsansvarets delområden
Kärnan i företagsansvar är att integrera ansvarsfullhet i företagets dagliga verksamhet. Det väsentliga är att företaget identifierar riskerna och möjligheterna i anslutning till sin verksamhet samt bedömer de direkta och indirekta konsekvenserna av sin verksamhet för samhället och strävar efter att minimera de negativa och maximera de positiva konsekvenserna.
ESG-modellen (Environmental, Social, Governance) fastställer principerna för modern ansvarsfull affärsverksamhet och utgör grunden för företagsansvaret genom tre nyckelområden.
ESG-modellens tre nyckelområden
- Ekologiska ansvar (environmental) omfattar hanteringen av miljökonsekvenserna och en effektiv användning av resurserna.
- Socialt ansvar (social) fokuserar på människor: arbetshälsa, mänskliga rättigheter och rättvis behandling.
- Administrativt ansvar (governance) säkerställer i sin tur verksamhetens genomskinlighet, ansvarsfull ekonomiförvaltning och ledning samt riskhantering.
Det ekonomiska ansvaret fungerar som ett genomgående element som möjliggör och gynnar företagets ansvarsarbete. Företagets ekonomiska framgång och stabilitet möjliggör till exempel investeringar i miljöåtgärder, personalens välbefinnande och god förvaltningssed. Samtidigt kan ansvarsfulla verksamhetssätt också medföra kostnadsbesparingar och stärka företagets ekonomiska ställning, till exempel genom att erbjuda konkurrensfördelar.
Det centrala i ansvarsfullheten är långsiktighet och förmågan att identifiera verksamhetens konsekvenser för hela organisationen, värdekedjan och intressentgrupperna. I en ideal situation beaktar företaget konsekvenserna av hela sin verksamhetskedja och agerar genomskinligt och konsekvent inom den.
Den audiovisuella branschens särdrag
Kännedom om den audiovisuella branschens särdrag hjälper till att förstå hur ansvarsfullhet inom branschen kan genomföras på ett effektivt sätt. Den audiovisuella branschen i sin helhet bildar ett omfattande nätverk av aktörer och omfattar allt från att skapa och producera innehåll till distribution – i detta deltar såväl produktionsbolag, enskilda aktörer, distributörer som biografer. Dessutom finansieras verksamheten ofta från många olika källor och flera bolag, finansiärer och distributörer från Finland och utlandet kan delta i en produktion.
Företag inom den audiovisuella branschen bedriver ofta projektartad affärsverksamhet. Inom branschen arbetar man därför vanligtvis i projektspecifika arbetsgrupper. Samma yrkesperson kan under året ha flera olika roller både som arbetstagare och företagare. Utöver den projektartade naturen är det typiskt för branschen att det finns starka nätverk. Även om verksamhetsmiljön kan medföra egna utmaningar för genomförandet av ansvarsfullheten, är en kreativ arbetsmiljö i sig en fördel. Inom den audiovisuella branschen är arbetets dragningskraft, upplevelsen av arbetets betydelse och arbetsgemenskapens flexibilitet bevisligen på en hög nivå, och tillsammans skapar dessa egenskaper en gynnsam grund för att skapa ansvarsfulla verksamhetsmodeller.
Förståelse för särdragen med tanke på både utmaningar och möjligheter främjar utvecklingen av fungerande lösningar. Resan mot en ansvarsfull företagsverksamhet är en kontinuerlig utvecklingsprocess vars kärna är observation och gradvis förändring, trots utmaningarna.
Företagsansvarets konsekvenser
Ansvarsfullhet har under de senaste åren blivit en central framgångsfaktor för all företagsverksamhet, även inom den audiovisuella branschen. Ansvarsfullhet handlar inte bara om externa krav, utan påverkar direkt företagens affärsverksamhet, rykte och konkurrenskraft.
Affärsmöjligheter
Inom den audiovisuella branschen öppnar ansvarsfullhet betydande affärsmöjligheter. Finansiärer och investerare fäster allt större uppmärksamhet vid exempelvis ESG-modellen i sina finansieringsbeslut. Inom den audiovisuella branschen har finansieringen en livsviktig roll med tanke affärsverksamheten, eftersom genomförandet av produktionerna förutsätter betydande investeringar, som ofta samlas från många olika källor. Ur finansiärernas synvinkel minskar ansvarsfullheten de ekonomiska riskerna på många sätt och samtidigt vill finansiärerna främja hållbar utveckling som ett av företagsverksamhetens värderingar.
Inom offentlig finansiering är kraven på ansvarsfullhet redan vardag. Till exempel Finlands filmstiftelses produktionsstöd eller Business Finlands AV-produktionsincitament förutsätter att kriterierna för ansvarsfullhet uppfylls. Även finländska mediebolag, streamingtjänster och andra privata finansiärer bedömer allt noggrannare projektens ansvarsfullhet i sina innehållsupphandlingar.
På den internationella marknaden framhävs betydelsen av ansvarsfullhet ytterligare: EU:s reglering av företagsansvar, såsom CSR-direktivet, förpliktar stora företag att rapportera om sin ansvarsfullhet och kräva rapportering även av sina underleverantörer. Detta återspeglas direkt på aktörerna inom den audiovisuella branschen, eftersom stora mediebolag och plattformar allt oftare kräver bevisad ansvarsfullhet av sina partner.
Risker
Brister i ansvarsfullheten kan inom den audiovisuella branschen konkretiseras som praktiska utmaningar som det är möjligt och viktigt att företagen påverkar med framförhållning. Svag arbetshälsa kan leda till sjukfrånvaro, arbetskraftsomsättning, försämrad kvalitet, fördröjda produktioner och budgetöverskridningar. Försummelse av arbetarskyddet kan leda till olyckor och kostnader i anslutning till dem. Anseenderisken inom den audiovisuella branschen är särskilt betydande, eftersom branschen är starkt baserad på förtroende och samarbete. Företagens negativa publicitet återspeglas snabbt i arbetsgivarbilden, tittarnas beteende samt finansiärernas och samarbetspartnernas beslut.
Den audiovisuella branschen och globala utmaningar
Klimatförändringen, förlusten av biologisk mångfald, ojämlikhet och andra globala utmaningar är teman som berör alla. Den audiovisuella branschen spelar en viktig roll i behandlingen av dessa teman och publiken är allt mer intresserad av innehåll som behandlar dessa ämnen. Samtidigt som branschen berättar berättelser om dessa teman är det viktigt att de också agerar ansvarsfullt i sin egen verksamhet.
I och med att de globala kraven på ansvarsfullhet skärps inom alla branscher förutsätts också att företag inom den audiovisuella branschen i allt högre grad förbinder sig till ansvarsfulla verksamhetssätt. Det lönar sig att satsa proaktivt på att utveckla utvecklingen av ansvarsfullheten: det stärker verksamhetens kontinuitet och möjliggör långsiktig framgång.
Konsekvenser för branschen och samhället
Ansvarsarbetet går åt vardera hållet. Å ena sidan handlar det om företagets inverkan på samhället och å andra sidan om samhällets inverkan på företaget. Inom den audiovisuella branschen syns denna dubbel väsentlighet till exempel i produktionernas direkta konsekvenser (från insidan ut) för både arbetshälsan och miljön. De externa konsekvenserna (från utsidan in) hänför sig å sin sida till förändringar som påverkar branschens verksamhetsförutsättningar, såsom de risker som klimatförändringen medför.
Verksamhetens direkta konsekvenser är till exempel
- arbetssäkerhet och arbetshälsa i alla skeden av produktionen.
- främjande av likabehandling av arbetstagarna.
- bekämpning av korruption och ansvarsfull skötsel av ekonomin.
- energi- och materialanvändning i produktionen.
- underleverantörskedjornas ansvarsfullhet.
- innehållens roll i att väcka samhällsdebatt, forma värderingar och attityder samt främja flerstämmighet och hållbar utveckling.
Samhällets inverkan på den audiovisuella branschen syns till exempel i
- förändrade konsumentvanor och allmänhetens förväntningar.
- utmaningar som klimatförändringen medför.
- den tekniska utvecklingen och digitaliseringen.
- ändringar i lagstiftningen och regleringen.
Identifieringen av dubbel väsentlighet hjälper företagen att bygga upp en strategisk konkurrensfördel av sitt ansvarsarbete. Framgången av företag inom den audiovisuella branschen beror i hög grad på deras förmåga att förstå och svara på samhällets föränderliga förväntningar. Samtidigt kan företagen i branschen vara betydande vägvisare och förändringsaktörer inom sin egen bransch och i samhället i stort. Detta medför både ett särskilt ansvar för branschen och en unik möjlighet att påverka samhällsutvecklingen positivt.
Kreativitet
Forskning visar att ansvarsfullhet och kreativitet stärker varandra. En psykologiskt trygg och en välmående arbetsgemenskap stöder risktagning och innovativitet, vilket är särskilt viktigt i det kreativa arbetet. När människor upplever att de kan förverkliga sig själva i en trygg miljö vågar de pröva på nya saker utan rädsla för sociala risker.
Rapportering
Mätning och rapportering av företagsansvar blir i snabb takt allt vanligare. Kraven kommer från många håll: EU:s lagstiftning, finansiärer, investerare och samarbetspartner. Samtidigt utvecklas sätten att mäta och rapportera i takt med att enhetliga standarder och anvisningar skapas.
Kraven på att små och medelstora företag inom den audiovisuella branschen rapporterar om sin ansvarsfullhet kommer typiskt från
- stora företag som förutsätter att deras underleverantörer visar ansvarsfullhet som en del av sina egna rapporteringsskyldigheter (såsom EU:s CSR-direktiv, Corporate Sustainability Reporting Directive)
- offentliga finansiärer som kopplar beviljandet av stöd till verifieringen av ansvarsfullheten
- investerare som bedömer företagens ansvarsfullhet som en del av sina investeringsbeslut
- internationella standarder och certifikat
- branschspecifika anvisningar
- den egna viljan att öka verksamhetens ansvarsfullhet och kommunicera om ansvarsfullhet.
Källor
Hellström, E. & Parkkonen, P. (2022, besökt 10.2.2025). Vastuullisuuden tulevaisuus: Miten vastuullisuus kohtaa kestävyyden ja vaikuttavuuden. Sitra.
Holliday, C. & Schmidheiny, S. (2002). Walking the Talk: The Business Case for Sustainable Development. Philip Watts.
Järvinen, R. (toim. 2004, besökt10.2.2025). Yhteiskuntavastuu: Näkökulmia yritysten ja julkisyhteisöjen yhteiskunnalliseen vastuuseen. Tampereen yliopisto.
Pitkänen, E. (2023, besökt 10.2.2025). Kotimaisen elokuva-ja tv-alan henkilöstön sosiaalisesti vastuullinen johtaminen. Haaga-Helia ammattikorkeakoulu.
Tarjanne, P. (2023, besökt 10.2.2025). Tillväxtavtalet för den audiovisuella branschen. Arbets- och näringsministeriet.
Rohweder, L. (2004). Yritysvastuu: Kestävää kehitystä organisaatiotasolla. WSOY.
4Front Oy. (Besökt 4.2.2025). Yritysvastuun itsearviointityökalu.